Netanyahu neemt na VN-resolutie diplomatieke stappen tegen Senegal en Nieuw-Zeeland

Netanyahu neemt na VN-resolutie diplomatieke stappen tegen Senegal en Nieuw-Zeeland

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft een reeks diplomatieke stappen gevorderd tegen de landen die de resolutie tegen de Israëlische nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever hebben gesteund en met wie Israël diplomatieke relaties heeft. Volgens een mededeling van het kabinet van de premier, heeft hij gevraagd aan de ambassadeurs in Nieuw-Zeeland en Senegal om onmiddellijk terug te keren naar Israël voor consultaties. Daarnaast heeft hij de annulatie geëist van het geplande bezoek van de Senegalese minister van Buitenlandse Zaken aan Israël, en heeft hij gevraagd om alle hulpprogramma's voor Senegal stop te zetten. Tot slot heeft hij de annulatie gevraagd van bezoeken van de niet residerende ambassadeurs van Senegal of Nieuw-Zeeland aan Israël.

De ontwerpresolutie werd opgesteld door Egypte, en werd uiteindelijk vrijdag voorgelegd aan de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties op initiatief van Nieuw-Zeeland, Senegal, Maleisië en Venezuela. Israël heeft geen diplomatieke betrekkingen met Venezuela en Maleisië, waardoor enkel Senegal en Nieuw-Zeeland door de Israëlische maatregelen worden getroffen.

Netanyahu liet eerder ook al weten dat Israël de resolutie verwerpt en er zich niet aan zal houden. De Palestijnse autoriteit, de Palestijnse Bevrijdingsbeweging PLO, Hamas en de Islamitische Jihadbeweging in Palestina verwelkomen de resolutie dan weer.

bron: Belga