Netanyahu belooft Amerikaanse erkenning van alle nederzettingen als hij weer premier wordt

Netanyahu belooft Amerikaanse erkenning van alle nederzettingen als hij weer premier wordt

Als Benjamin Netanyahu opnieuw verkozen wordt als premier, zal hij ervoor zorgen dat de Verenigde Staten alle Israëlische nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever erkennen. Dat zei hij vandaag in zijn overwinningsspeech na de voorzittersverkiezingen van zijn Likoed-partij. "We zullen een Amerikaanse erkenning krijgen van onze soevereiniteit in de Jordaanvallei en van alle nederzettingen in Judea en Samaria (de Israëlische nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever, red.)", zei Netanyahu.

Indien hij als winnaar uit de bus komt bij de parlementsverkiezingen van 2 maart belooft Netanyahu ook een "historisch defensiepact" met de VS. Daardoor zal Iran permanent gestopt worden en zal Israël vredesakkoorden kunnen sluiten met de Arabische staten.

Volgens exitpolls werd Netanyahu gisteren opnieuw verkozen als Likoed-voorzitter met 72,5 procent van de stemmen. Zijn enige tegenstander Gideon Saar kreeg 27,5 procent van de stemmen achter zijn naam. De opkomst bij de verkiezing was lager dan 50 procent.

Netanyahu vermeldde Saar, die zijn nederlaag toegaf, niet in zijn overwinningsspeech, maar zei wel dat hij won van het slechte weer, de pers en zij die valse peilingen en 'fake news' verspreiden.

Netanyahu, die beschuldigd wordt van corruptie, zal de partij leiden tijdens de verkiezingen van 2 maart. Het gaat al om de derde stembusslag in minder dan een jaar, die een einde moet maken aan de zwaarste politieke crisis in de geschiedenis van het land.

bron: Belga