"Net daarom versterken we de lerarenopleiding"

"Net daarom versterken we de lerarenopleiding"

"Het is geen geheim dat we veel leraren nodig hebben. Net daarom versterken we de lerarenopleiding en kunnen 18-jarigen er vanaf volgend jaar al voor kiezen om aan de universiteit een lerarenopleiding te volgen", zegt Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) aan Belga. De minister reageert hiermee op het feit dat almaar vaker studenten voor de klas staan. "We nemen ook maatregelen om leraren aan boord te houden", vervolgt de minister. "Momenteel loopt er trouwens een campagne om meer jongeren warm te maken voor het leraarschap. Zelfstandig voor de klas staan is een goede leerschool, maar de student moet zijn opleiding kunnen afwerken en heeft dus een goede begeleiding nodig."

"Momenteel hebben we enkele tientallen derdejaars die voor de klas staan voor tijdelijke opdrachten. De vraag is nog veel groter, maar voor ons kan het alleen als we een goede begeleiding kunnen garanderen", aldus Veerle Vandenberghe, stagecoördinator aan de Arteveldehogeschool in de kranten. Ook de hogescholen Vives, Odisee en Thomas More voelen dat lerarentekort.

Er vallen vragen te stellen bij die evolutie. "Scholen vergeten dat die studenten nog moeten groeien. Aan het begin van het derde jaar hebben ze amper een derde van het totale aantal stage-uren achter de rug. Als ze zelfstandig voor de klas staan, is er ook geen mentor die een oogje in het zeil houdt", aldus Vandenberghe. Tot 2024 zijn er in Vlaanderen jaarlijks 5.000 tot 7.000 nieuwe leerkrachten nodig.

bron: Belga