Nepalese bergbeklimmer beklimt 14 bergen in zeven maanden tijd en breekt record

Nepalese bergbeklimmer beklimt 14 bergen in zeven maanden tijd en breekt record

De 36-jarige Purja heeft dinsdagochtend zijn veertiende bergtop, de Shishapangma in Tibet, bereikt, verklaart Mingma Sherpa van reisbureau Seven Summits Treks. Daarbij werd de Nepalees volgens zijn Twitteraccount vergezeld door drie andere klimmers, namelijk Mingma David Sherpa, Galjen Sherpa en Gesman Tamang.

Veiligheidsproblemen

Eerder werd hem toegang tot de Shishpangma ontzegd, omdat de Chinese autoriteiten de berg voor het seizoen gesloten hadden wegens veiligheidsproblemen zoals slechte weersomstandigheden. Na een verzoek door Nepalese ambtenaren bij de Chinese overheid kreeg Purja toch de toestemming om de berg van 8.027 meter te beklimmen, schrijven lokale media.

De voormalige soldaat uit de Britse Gurkhabrigade begon op 23 april zijn uitdaging, die de naam 'Project Possible' kreeg, toen hij de Annapurna Himal beklom. Hij besloot naar eigen zeggen de uitdaging aan te gaan nadat hij in 2017 de Mount Everest beklom tijdens een Gurkha-expeditie.

Herstelvermogen

De bergbeklimmer dankt zijn succes aan zijn positieve ingesteldheid en zijn snelle herstelvermogen na zware expedities. Soms nemen dingen een verkeerde wending, legt hij uit. Plannen verlopen anders dan je verwacht had, maar ondanks alles moet je het onmogelijke mogelijk maken, besluit hij.

In 1987 beklom de Poolse Jerzy Kukuczka de veertien pieken in zeven jaar, elf maanden en veertien dagen.