Negen supernuttige uitvindingen die volledig per ongeluk zijn uitgevonden

Elke dag gebruik je waarschijnlijk wel iets dat volledig per ongeluk uitgevonden is. Experimenten kunnen mislopen, maar resulteren soms wel in een onverwacht nuttige toepassing.

Geluk bij ongeluk, maar dan negen keer.

1. Velcro: In 1941 bedacht George de Mestral Velcro nadat zaadjes van bepaalde planten aan zijn broek bleven kleven.

 

2. Röntgenstraling: In 1895 ontdekte de Duitse fysicus Wilhelm Röntgen deze straling terwijl hij aan het experimenteren was met een kathodestraalbuis, de beeldbuis die in oude televisieschermen werd gebruikt.

Foto: Flickr - Tom PageFoto: Flickr - Tom Page

 

3. Play-Doh: De populaire boetseerklei werd in 1955 per ongeluk door Joseph en Noah McVicker uitgevonden terwijl ze een product probeerden te ontwikkelen om behangpapier schoon te maken.

Foto: Dennis BrekkeFoto: Dennis Brekke

4. De Slinky: In 1943 probeerde marine-ingenieur Richard James een veer te ontwikkelen om gevoelig materiaal op schepen te ondersteunen en te stabiliseren. Na zo'n veer van een trap te zien vallen, kreeg hij het idee voor het speelgoed.

Foto: WillFoto: Will

 

5. Post-Its: In 1974 gebruikte Arthur Fry "een nutteloze plakkerige substantie" die zijn bedrijf had gemaakt om bladwijzers op hun plaats te houden. Het bedrijf wou eerst de post-its niet verkopen.

Foto: Katy WarnerFoto: Katy Warner

6. Het waterijsje: In 1905 liet de 11-jarige Frank Epperson een mengeling van poeder frisdrank en water samen met een stokje om te roeren, buiten in de kou staan. De volgende ochtend was het waterijsje geboren.

Foto: AntikhakiFoto: Antikhaki

 

7. Roestvast staal:In 1912 probeerde Harry Brearly een geweerloop te maken die niet zou eroderen. 1 experiment bleef blinken omdat het 12% chroom bevatte.

Foto: Granite CharlotteFoto: Granite Charlotte

 

8. Secondenlijm: Tijdens de Tweede Wereldoorlog werkte Dr. Harry Coover als chemicus op het onderzoekslaboratorium van Eastman Kodak in Rochester (New York). Bij het zoeken naar optisch heldere polymeren die geschikt waren voor precisie-vizieren werkte hij voor het eerst met cyanoacrylaatmonomeren, die echter ongeschikt bleken omdat ze bleven kleven aan alles waarmee ze in aanraking kwamen. Deze monomeren hadden wel andere nuttige toepassingen.

Foto: Andrew PlumbFoto: Andrew Plumb

 

9. Penicilline: Zonder twijfel één van de belangrijkste ontdekkingen ooit. De Britse arts-bacterioloog Alexander Fleming ontdekte de antibacteriële stof die het eerste algemeen bruikbare antibioticum opleverde nadat hij opmerkte dat, tijdens zijn onderzoek, een schimmel al zijn bacteriën aan het doden was.

Foto: epSosFoto: epSos