Negen stripauteurs vallen in de prijzen op tweede editie Atomiumprijzen

In het Brusselse Bozar zijn vrijdagavond negen stripauteurs beloond met een Atomiumprijs. Jeroen Janssen won de Bronzen Adhemar voor de beste Nederlandstalige strip. Het was de tweede keer dat de Atomiumprijzen, dit jaar goed voor in totaal 115.000 euro, werden uitgereikt. Het was wel de eerste keer dat de Bronzen Adhemar voor de beste Nederlandstalige strip werd overhandigd. Die eer en de prijs van 10.000 euro vielen te beurt aan Jeroen Janssen voor zijn oeuvre graphic novels waarin trage journalistiek hoogtij viert. Janssen maakte onder meer een strip over het dorp Doel en zijn inwoners.

Een tweede nieuwe prijs is de Atomiumprijs van Brussel. Het waren Delphine en Anaële Hermans en Valérie Zézé die met "La ballade des dangereuses" beloond werden met 7.500 euro, omdat hun verhaal Brussel in de kijker zet. Al doet het dat wel op een eigenwijze manier doordat de strip gaat over de opsluiting van vrouwen in de gevangenis van Berkendael in Vorst.

De prijs Raymond Leblanc voor jong talent, 20.000 euro en een contract bij Lombard uitgeverij, gaat naar de Duitse Maurane Mazars met "Tanz", een verhaal over hedendaagse dans in tijden van de Tweede Wereldoorlog.

De Robbedoesprijs voor humoristisch avontuur gaat Adrien Lemasson voor het verhaal "Tim & la fin du monde". Een verhaal waarin vijf totaal verschillende personages moeten samenwerken om te overleven na het einde van de wereld.

Daarnaast werden er nog vijf Atomiumprijzen uitgereikt voor onder meer beste reportagestrip of beste historisch strip.

bron: Belga