Negen organisaties brengen taart naar automobielfederatie voor drie jaar dieselgate

Negen organisaties brengen taart naar automobielfederatie voor drie jaar dieselgate

Negen gezondheids-, consumenten- en milieuorganisaties zijn afgelopen voormiddag naar automobielfederatie Febiac getrokken om er een kaart en taart te overhandigen voor de derde verjaardag van dieselgate. Ze willen zo het recht op schone lucht verdedigen. Het tiental actievoerders werd door de directie van Febiac ontvangen. De 'verjaardagskaart' werd ondertekend door Bond Beter Leefmilieu Vlaanderen (BBL), Brusselse Raad voor het Leefmilieu (BRAL), Bruxsel'Air, Fietsersbond, GRACQ - les cyclistes quotidiens, Greenpeace, Inter-Environnement Wallonie (IEW), Kom op tegen Kanker en Test Aankoop.

"Concreet vragen de organisaties dat er afgestapt wordt van de verbrandingsmotor en geëvolueerd wordt naar zero-emissie, dat dieselwagens met Euro5 en Euro6-norm teruggeroepen worden en in de regel gebracht met de uitstootnormen, dat consumenten vergoed worden die benadeeld zijn door aanschaf van een dieselwagen, en dat aan het publiek toegegeven wordt dat er gesjoemeld is en dat er hiervoor excuses komen", zegt Tim Cassiers van BRAL.

Febiac-woordvoerder Joost Kaesemans van zijn kant benadrukt dat de automobielfederatie begaan is met de problematiek van schonere lucht en dat de sector de voorbije drie jaar niet stilgezeten heeft. "Dit is voor ons geen dag om te vieren, dit is een zwarte bladzijde uit de geschiedenis van de automobielsector. Maar we hebben er lessen uit getrokken en de zaken zijn aan het veranderen. De elektrische wagen is in opkomst, de fiscaliteit is veranderd, er zijn nieuwe emissietesten en de nieuwste dieselwagens halen de strengste uitstootnormen."

bron: Belga