Neerslag wordt intenser, in Ardennen kans op sneeuwbuien

Neerslag wordt intenser, in Ardennen kans op sneeuwbuien

Deze namiddag blijft het zwaarbewolkt met eerst lokaal nog wat lichte regen. In het begin van de avond breidt de neerslag zich uit en wordt intenser. De maxima liggen tussen 7 graden in de Hoge Venen en lokaal 12 graden in Vlaanderen. De wind waait meestal matig uit het westzuidwesten. Dat meldt het KMI. Deze avond en nacht regent het eerst over het ganse land. Nadien zal de neerslag geleidelijk oostwaarts wegtrekken. Vooral in het zuiden van het land kan er vrij veel neerslag vallen. Na de regenzone krijgen we afwisselend opklaringen en wolkenvelden met lokaal nog enkele buien. In het reliëf kunnen de buien een winters karakter aannemen. Aan zee is een donderslag en wat korrelhagel mogelijk. De minima liggen tussen 0 graden in de Hoge Venen en 5 of 6 graden aan zee. Rukwinden tot 40 à 60 km/u, of aan zee wat meer, zijn mogelijk.

Morgen wisselen enkele opklaringen af met zwaarbewolkte momenten met buien. Ten zuiden van Samber en Maas kunnen de buien een winters karakter aannemen. Vooral in de Ardennen kan er sneeuw vallen in het begin van de dag en 's avonds. Tijdelijk kan er een sneeuwlaagje gevormd worden. De maxima schommelen tussen 1 graad in de Hoge Venen en 8 graden aan zee. Er staat daarbij een matige of lokaal vrij krachtige wind uit het westen tot noordwesten.

Tijdens de nacht van morgen op woensdag wordt het droog en rustiger. Het wordt wisselend bewolkt en er kunnen zich lokaal mistbanken vormen. In het binnenland is het opletten voor vorming van rijmplekken. Het kwik daalt naar waarden tussen -1 en +4 graden.

Woensdag bouwt een hogedrukgebied zich op boven Frankrijk en onze streken. Na het optrekken van mogelijk aanvriezende mistbanken wordt het een rustige en vrij mooie dag met enkele zonnige momenten. De maxima liggen tussen 3 en 5 graden in de Ardennen en 6 en 8 graden in Vlaanderen.

Na een vrij koude ochtend wordt het donderdag opnieuw een rustige en droge dag met afwisselend zon en wolkenvelden. De maxima liggen tussen 3 en 8 graden bij een zwakke en veranderlijke wind. Vrijdag verwacht het KMI opnieuw een vrij mooie dag met zonnige perioden, bij maxima tussen 5 en 10 graden.

Zaterdag verzwakt de invloed van het hogedrukgebied op ons weer. Een eerste, verzwakte, regenzone trekt van de kust naar de Ardennen. Zachtere maritieme lucht stroomt over onze regio. De maxima lopen op tussen 7 en 12 graden. Zondag staat er een stevige zuidwestelijke stroming verbonden aan een diepe depressie boven IJsland. Het wordt zacht maar vrij winderig met soms wat lichte regen of motregen.

bron: Belga