"Neen"-stem Nederlands referendum is klap voor EU en regering

"Neen"-stem Nederlands referendum is klap voor EU en regering

De uitslag van het referendum rond Oekraïne is vooral pijnlijk voor de regering-Rutte en de Europese Unie. Dat schrijven verschillende media, nadat uit voorlopige resultaten blijkt dat 61 procent van de Nederlanders die hun stem uitbrachten tegen het associatieverdrag met Oekraïne zijn. De regering van premier Mark Rutte staat voor een lastige keuze, aldus de Nederlandse kranten. Zo noemt de Volkskrant de uitslag "een recept voor meer onvrede", spreekt de Telegraaf van "een blamage voor het kabinet" en kopt Trouw: "een ongemakkelijke uitslag voor het kabinet".

Ook het AD kopt dat de regering voor een "duivels dilemma staat, dat in de coalitie wellicht voor spanningen zal zorgen". Trouw meldt verder dat de uitslag ongemakkelijk is omdat het onderwerp eigenlijk niet geschikt was voor een referendum. NRC vraagt zich hardop af hoe het komt dat er zo weinig mensen zijn gaan stemmen. "Was dat strategisch of uit pure desinteresse?"

Volgens de Volkskrant "viert het neen-kamp de overwinning", dat geholpen is "door een mengeling van desinteresse en afkeer bij het merendeel van de kiezers". De Telegraaf schrijft tevens dat "de boodschap van de bewindspersonen die de afgelopen dagen in de media in de uitverkoop gingen in een poging kiezers van een 'ja' te overtuigen, is doodgeslagen."

De buitenlandse media wijzen er bovendien op dat de uitslag een zware klap is voor de Europese Unie. De Duitse krant Der Spiegel noemt de overwinning van het "neen"-kamp een overwinning voor de Russische president Vladimir Poetin, terwijl persbureau DPA meldt dat het een duidelijke boodschap is aan de EU en dat de uitslag tevens een klap is voor Nederland dat momenteel de EU voorzit.

Persbureau Reuters spreekt van een anti-establishmentgevoel in een van de landen die de EU heeft opgericht, waar Bloomberg het heeft over een anti-EU-sentiment. De Britse media melden dat de uitslag het Verenigd Koninkrijk mogelijk helpt zich in juni tegen de EU te keren als daar een referendum wordt gehouden over een "Brexit".

bron: Belga