Neef van de Britse Queen biedt tegen betaling toegang tot Kremlin aan

Prins Michael of Kent, een neef van de Britse koningin, wordt ervan verdacht tegen betaling zijn diensten te hebben aangeboden om toegang te krijgen tot het Kremlin. Op initiatief van The Sunday Times en Channel 4 werd de prins gefilmd met een verborgen camera, waarbij hij aan onderzoeksjournalisten die zich uitgaven als Zuid-Koreaanse investeerders, zei dat hij ze voor 10.000 pond per dag (11.500 euro) kon aanbevelen bij de entourage van Russisch president Vladimir Poetin.
door
quentin.soenens
Leestijd 1 min.

Bij het videogesprek was ook Michaels vriend en zakenpartner Lord Simon Reading aanwezig. Die werd voorgesteld als "de onofficiële ambassadeur van hare majesteit in Rusland".

De 78-jarige prins Michael spreekt Russisch en reist zowel voor zaken als privé geregeld naar Rusland af. Ook de Britse ambassade zou al een beroep op zijn diensten hebben gedaan. Michael of Kent is één van de weinige Britten die de Russische Orde van de Vriendschap heeft ontvangen.

Bijzondere band met Poetin

Vanuit de Britse koninklijke familie reageert men dat de prins nooit belastinggeld heeft ontvangen en met zijn consultancybedrijf al veertig jaar instaat voor zijn eigen levensonderhoud. De prins heeft ook geen bijzondere band met de Russische president Vladimir Poetin, die hij voor het laatst in juli 2003 heeft ontmoet. Lord Reading erkent tegenover de Sunday Times "een fout te hebben gemaakt".