Nederlandse trein maakt noodstop vanwege gedrogeerde machinist

Nederlandse trein maakt noodstop vanwege gedrogeerde machinist

Op Bevrijdingsdag strandde een trein vol reizigers in een tunnel. Omdat het voertuig tot stilstand kwam in de spoortunnel, ging het brandalarm automatisch af. Paniek was een logisch gevolg en de ordedienst zijn uitgerukt om de passagiers preventief uit de wagons te halen. Uiteindelijk liepen de reizigers een uur vertraging op. De oorzaak voor deze noodstop was de bestuurder die onwel was geworden, waardoor het veiligheidssysteem de trein stil zet. De NS sprak dit echter een tijdlang tegen en beweerde dat een technische storing aan de bron lag.

Dat bedrog streek niet enkel de reizigers tegen de haren, ook intern bij de NS was er ontevredenheid over de beslissing. Een anonieme tipgever trok daarom naar het Algemeen Dagblad, dat het verhaal wereldkundig maakte. "Je hebt te maken met de veiligheid van reizigers. Daar moet je transparant in zijn. Ook over dat ontslag, daar gaat ook een signaal vanuit naar andere machinisten", aldus de bron aan AD.

Corien Koetsier, woordvoerster bij de ND, kan deze misleiding niet verklaren. "Waarom zouden we niet gewoon zeggen dat de machinist onwel was? Dat gebeurt nu eenmaal soms. Het is mogelijk dat bij ons ook pas later bleek dat hij onwel was geworden", aldus Koetsier bij AD. De woordvoerster verklaarde ook het ontslag van de machinist:"hij overtrad ons zerotolerancebeleid dat geldt voor alcohol en drugs." De veiligheid van de reizigers zou echter nooit in het gedrang zijn gekomen.

Foto Belga / S. Gremmelprez