Nederlandse studenten creëren valse influencer met 10.000 volgers

10.000 volgers op 12 weken

Nykkie van Zessen werd 'gespeeld' door Anne Rieter, een van de zes studenten. Haar profiel is een verzameling van alle mogelijke influencer-clichés: outfits, sapjes, brunch en street art. Ze lijkt een van de vele Instagrammeisjes, maar is niet meer dan een schoolproject van zes hogeschoolstudenten. Op 12 weken wist ze meer dan 10.000 volgers te verzamelen en enkele samenwerkingen binnen te rijgen.

https://www.instagram.com/p/BNM72kyl6or/?utm_source=ig_web_copy_link

Prestatiedruk

"We wilden laten zien dat veel wat je online ziet niet echt is en de werkelijkheid vaak mooier maakt", aldus de 20-jarige Myra Bax aan Folia. "De opdracht is het bedenken van een crossmediaal concept dat de wereld een stukje beter maakt. Wij wilden iets doen aan de prestatiedruk onder jongeren." En al snel bleek dat het helemaal niet moeilijk is om Instagramgebruikers te bedotten.

Aan de slag

Aan de hand van een moodboard maakten de studenten talloze foto's van Anne Rieter aka Nykkie van Zessen. Om niet te beginnen met nul volgers, verzamelden ze er eerst 400 door middel van Like4Like. Daarna ging de bal aan het rollen en na de eerste week stond de teller al op 1033 volgers - genoeg om een nano-influencer te zijn. Twaalf weken later, aan het einde van het project, had Nykkie 10.500 volgers verzameld. In de documentaire 'Now you know: achter de filters' doen de studenten het hele project uit de doeken.

[embed]https://youtu.be/3246l_2ruu0[/embed]