Nederlandse raakt weg uit Qatar

Nederlandse raakt weg uit Qatar

De rechtbank in de Qatarese hoofdstad Doha heeft Laura de B. veroordeeld tot een jaar cel met uitstel en een geldsom van omgerekend 732 euro. "Zodra de boete is betaald, wordt ze vrijgelaten", aldus een woordvoerster van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag. "De Nederlandse ambassadeur was aanwezig bij de rechtszaak en zal zich over de vrouw ontfermen."

Van slachtoffer naar verdachte

Het voorbije weekend raakte bekend dat de 22-jarige Laura uit het Nederlandse Utrecht al sinds 14 maart in de gevangenis zit in Qatar. Naar eigen zeggen was ze op vakantie met een vriendin. In de disco van een luxehotel in Doha zou iemand een verdovend middel in haar drankje hebben gedaan. Haar volgende herinnering is die van een vreemd appartement waar ze de dag nadien wakker werd in verscheurde kleren. Ze stapte naar de politie om aangifte van verkrachting te doen, maar daar werd ze meteen zelf aangehouden op beschuldiging van buitenechtelijke seks.

Lijfstraf voor dader

Ook de man die seks met Laura zou hebben gehad, is schuldig bevonden. De rechtbank in Doha veroordeelde hem tot 140 zweepslagen voor het hebben van buitenechtelijke seks en het drinken van alcohol. Dat zijn strafbare feiten in het emiraat in het Midden-Oosten.

Toch rijzen er ook twijfels over Laura's verhaal, die haar vakantie in Qatar voor familie en vrienden had verzwegen. Bovendien werd de reisgezellin van Laura op sekssites herkend als prostituee, zo bericht Het Laatste Nieuws. «Dat weet toch iedereen. Verder wil ik niet met de media praten», bevestigt die vriendin aan de Nederlandse krant Algemeen Dagblad.

@MinBZ staat Laura in Qatar al vanaf het begin van haar detentie bij. Ambassade @NLinQatar heeft nauw contact met haar en de autoriteiten.

— 24/7 BZ (@247BZ) June 10, 2016