Nederlandse partijen sluiten regeerakkoord

De Nederlandse partijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie hebben een regeerakkoord gesloten. Het record van de langste regeringsvorming bij onze noorderburen is verbroken.
door
Jelle
Leestijd 2 min.

Dries van Agt had in 1977 208 dagen nodig om een regering op de been te brengen. Dat is exact evenveel als het aantal dat Mark Rutte (VVD, foto rechts) nodig had om een akkoord te bereiken. Daarmee is er echter nog geen nieuwe regering. Eerst moeten de fracties van de vier partijen akkoord gaan, vervolgens moet het parlement alles overmorgen nog goedkeuren en daarna wordt Rutte aangesteld als formateur. Tegen het einde van de maand zou de regering Rutte III dan gevormd moeten zijn.

Lagere belastingen

De onderhandelaars kwamen onder meer overeen om de bedrijfsbelasting te verlagen. Het aantal belastingschijven in de personenbelasting zal dalen van vier naar twee en het ook belastingtarief zakt. Dat is de ‘sociale vlaktaks' waar CDA al een tijdje voor ijverde. Ook de belasting op dividenden gaat op de schop. Om dat alles te financieren wordt onder meer het laagste btw-tarief verhoogd van 6 naar 9%.

"Knetterrechts"

Verder krijgen migranten minder snel toegang tot de sociale zekerheid, moet er in het onderwijs verplicht lesgegeven worden over het Wilhelmus, het Nederlandse volkslied, en moeten scholieren minstens eenmaal het parlement en het Rijksmuseum bezoeken. Jongeren zullen bovendien kunnen kiezen voor een vrijwillige burgerdienst. Wie dat doet, krijgt voorrang voor een job bij de overheid. Eerder werd ook al bekend dat er een proef komt met legale wietteelt.

De oppositie loopt zich alvast warm. Jesse Klaver, de voorman van GroenLinks, spreekt van een "knetterrechtse regering". De SP oordeelt dat Rutte en co bedrijven belangrijker vinden dan mensen.