Nederlands kabinet sluit stappen tegen Oekraïne niet uit

Nederlands kabinet sluit stappen tegen Oekraïne niet uit

In de nasleep van de MH17-ramp sluit het Nederlandse kabinet stappen tegen Oekraïne nog steeds niet uit. Maar er was en is geen "overtuigend juridisch bewijs" om het land succesvol aansprakelijk te stellen voor het niet volledig sluiten van zijn luchtruim voor of op 17 juli 2014. Dat meldt de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok aan de Tweede Kamer. De minister benadrukt dat vrees voor verjaring niet nodig is, omdat het internationaal recht geen specifieke verjaringstermijn kent.

Op verzoek van de Kamer geeft Blok nu inzicht in de afweging van het kabinet om Oekraïne op dit moment niet aansprakelijk te stellen. Maar het kabinet wil niet te veel kwijt. Dat zou immers duidelijk maken hoe succesvol verweer zou kunnen worden gevoerd bij een eventuele aansprakelijkstelling, aldus de minister.

Voor een succesvolle aansprakelijkstelling is onder andere noodzakelijk dat Oekraïne wist, of had moeten weten, dat de Russische Buk-lanceerinstallatie waarmee vlucht MH17 is neergehaald, aanwezig was op zijn grondgebied. Dat is niet duidelijk.

bron: Belga