Nederlands gezin zit vier dagen vast tussen wilde dieren

Nederlands gezin zit vier dagen vast tussen wilde dieren

Jaco en 41-jarige Annerieke gingen met hun twee zoons van 12 en 10 op vakantie in Namibië en Botswana. Maar wat een prachtige rondreis moest worden, werd een bangelijk avontuur. Nochtans was het koppel goed voorbereid. Hun jeep zat vol geladen met eten en drinken, EHBO-spullen en tenten.

Ook toen ze het Moremi-gebied in Botswana binnen reden, verliep alles volgens plan. "Je moet je registreren bij de ingang van het park en vertellen op welke campsite je overnacht. Je gaat er dus van uit dat de mensen hier weten wie er allemaal in het gebied zijn,'' aldus Jaco tegen het AD.

Na een tijdje rondrijden, sloeg het noodlot toe. Naar eigen zeggen kwam hun wagen vast te zitten in een diep wielspoor met te veel water en modder. Na enkele verwoede pogingen om de terreinwagen los te krijgen, gaven ze het op. "We realiseerden ons bovendien goed dat die wagen onze enige veilige plek was. De deur stak nog maar een beetje boven het water uit, dus verder proberen om los te komen had problemen kunnen opleveren. We wilden koste wat het kost niet kantelen of verder wegzakken."

Er zat niets anders op dan in de jeep te wachten op hulp, want het gezin had geen telefonisch bereik. "We dachten dat ze wel zouden komen zoeken als ze zagen dat we niet op de kampsite toekwamen."

Maar dat gebeurde niet. " 's Nachts bleven we wel in de auto,'' zegt Jaco. ,"Want dan worden veel dieren actief. Vlak voordat het donker werd, stookten we het vuur hoog op en 's ochtends was het eerste wat we deden het smeulende vuur weer groter maken.''  Toch was slapen geen evidentie. "We hebben veel wilde dieren gehoord, maar we hebben alleen nijlpaarden gezien. Op zo'n 50 meter schat ik.''

Pas na vier dagen kwam er eindelijk een andere jeep met een ranger en acht toeristen langs. Die wisten na vijf uur de wagen los te trekken. Om te bekomen van het hele avontuur, heeft het gezin zich daarna getrakteerd op enkele overnachtingen in een luxehotel. Inmiddels zijn ze weer veilig thuis in Nederland.