Nederlanders winnen hyperlooprace

Nederlanders winnen hyperlooprace

De hyperloop is een supersnelle trein die aan snelheden van 1.200 kilometer per uur door een luchtarme buis raast. Het lijkt sciencefiction, maar niet voor Elon Musk, de topman van autoconstructeur Tesla en raketbouwer Space X. Hij ziet het als een handig vervoermiddel voor zowel goederen als mensen.

Om zijn idee verder uit te werken, nodigde hij universiteitenteams uit om zich erover te buigen in het kader van een wedstrijd. Zo'n 29 teams van over de hele wereld kwamen hun ontwerp voorstellen in Hawthorne in Los Angeles, vlak naast het hoofdkwartier van Space X.

Slechts vijf hyperloops slaagden voor de veiligheids- en ontwerptesten en drie mochten een ritje maken door de testbuis van 1,25 kilometer. Geen enkele capsule haalde een indrukwekkende snelheid. De hoogste snelheid die genoteerd werd, was 94 kilometer per uur van het team uit München.

De studenten uit Delft haalden de hoogste algemene score. "We wilden een innovatief goede bijdrage leveren. Daarom hebben we ons niet alleen gericht op snelheid, maar ook op efficiëntie bij de bouw en op de kosten en veiligheid van de capsule. Op basis daarvan hebben we deze prijs gewonnen", vertelt woordvoerster Marleen van de Kerkhof. "In een langere buis kan hij tot wel 1.200 kilometer per uur", verzekeren de Nederlanders.

Musk bood de vier jonge ontwerpers geen job aan, maar toch is de wedstrijd voor hen geen eindpunt. Ze willen een eigen bedrijf oprichten om hun hyperloop verder uit te werken.