Nederland stevent af op 2 miljard tulpen

door
Belga
Leestijd 1 min.

De tulpenproductie in Nederland zou dit jaar voor het eerst de grens van 2 miljard tulpen overschrijden. Dat verwacht de Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur (KAVB). Vooral in het buitenland zit de vraag naar tulpen in de lift. Vorig jaar kwam de productie uit op 1,9 miljard snijtulpen en zo'n tien jaar geleden ging het nog om circa 1 miljard stuks.

Ongeveer negen van de tien tulpen uit Nederland zijn bestemd voor de export. Belangrijkste afzetmarkt is Duitsland. Daar gaan waarschijnlijk zo'n miljard tulpen naartoe en de vraag stijgt er nog altijd. Ook in Rusland is de tulp volgens de KAVB nog steeds populair. Russen bezuinigen door de moeilijke economische omstandigheden in het land op bloemen, maar de relatief goedkope tulp is er juist extra gewild.

De sectorganisatie vreest wel dat de uitvoer naar Groot-Brittannië dit jaar onder druk komt te staan. Door de waardedaling van het Britse pond zijn de Nederlandse bloemen opeens fors duurder geworden voor de Britse consument.

De KAVB baseert zich in zijn prognose op de oogst van bollentelers. Die viel vorig jaar goed uit, waardoor er meer tulpenbollen in de koelcel zijn gelegd. Deze worden in de periode december tot aan Moederdag verwerkt tot snijbloemen.

Zaterdag is het Nationale Tulpendag, de dag waarop de start van een nieuw tulpenseizoen officieel wordt gevierd. In Amsterdam leggen de telers dan een tijdelijke pluktuin aan met meer dan 200.000 tulpen. De totale omzet van de Nederlandse tulpenproductie bedraagt ongeveer 300 miljoen euro.

bron: Belga