Nederland legt Europees asielplan op tafel

EU-voorzitter Nederland werkt aan een plan om vluchtelingen die via Turkije in Griekenland arriveren, terug te sturen per veerboot. Daarna kan een beperkte groep vluchtelingen op legale wijze naar Europa worden overgebracht.
door
Jolien
Leestijd 2 min.

De Nederlandse regering is sinds eind vorig jaar bezig met de praktische en juridische uitwerking van het plan. Dat onze noorderburen sinds 1 januari voorzitter zijn van de EU, kan helpen om het plan daadwerkelijk door te voeren. «Ik acht de kans reëel dat de ommezwaai in het Europese asielbeleid vanaf maart of april wordt ingezet», zegt Diederik Samsom, voorzitter van de Nederlandse sociaaldemocratische PvdA in de Volkskrant.

Met het ‘plan-Samsom' wil Nederland de risicovolle overtocht over de Middellandse Zee in wrakke bootjes ontmoedigen. Migranten die via Turkije op Lesbos, Chios, Kos of een ander Grieks eiland aankomen, zullen worden teruggestuurd «per kerende veerboot» volgens Samsom. Turkije is enkel bereid de migranten terug te nemen als er een omvangrijke legale migratieroute naar Europa komt. Samsom spreekt over 150.000 tot 250.000 vluchtelingen per jaar. De PvdA-leider denkt dat aanvankelijk een kopgroep van ongeveer tien landen de migranten die op legale wijze naar hier komen, zullen opvangen. Naast Nederland worden onder meer Duitsland, Zweden, Oostenrijk, Frankrijk, Italië, Spanje en Portugal genoemd.

«Niet realistisch»

Voormalig Europees Commissaris Karel De Gucht noemt het Nederlandse plan «niet realistisch». «Turkije moet er in eerste instantie op toezien dat die bootjes met vluchtelingen daar niet vertrekken. Turkije gaat alleen maar willen meewerken als Europa een oplossing vindt voor de vluchtelingen die dan in Turkije samengepakt zitten», analyseerde De Gucht in De Ochtend.

Foto AFP / A. Messinis