NAVO zal op "afgemeten en verantwoordelijke manier" reageren

door
Belga
Leestijd 2 min.

De NAVO zal op een "afgemeten en verantwoordelijke manier" reageren op het einde van het INF-verdrag. Dat blijkt vandaag uit een mededeling van de Noord-Atlantische Raad, een bestuursorgaan van de NAVO. De schuld voor het beëindigen van het verdrag wordt eenzijdig bij Rusland gelegd.

Het INF-verdrag (Intermediate Range Nuclear Forces of nucleaire middellangeafstandssystemen) uit 1987 verplichtte Washington en Moskou om al hun op land gestationeerde kernraketten en kruisraketten te vernietigen die een reikwijdte tussen 500 en 5.500 kilometer hadden. Maar de VS hadden zes maanden gelegen aangekondigd dat ze zich vanaf 2 augustus zouden terugtrekken, wegens Russische schendingen van het verdrag. Ook Rusland heeft intussen zijn terugtrekking aangekondigd.

De NAVO acht Moskou dan ook verantwoordelijk voor het einde van het verdrag. De Noord-Atlantische Raad wijst erop dat Rusland de voorbije zes maanden geen bereidheid heeft getoond om alsnog zijn verplichtingen na te komen en het INF-verdrag te redden. "Een situatie waarbij de VS zich volledig houden aan het verdrag, en Rusland niet, is niet houdbaar", zo klinkt het.

"Als gevolg daarvan treedt de beslissing van de VS om zich terug te trekken uit het verdrag, een beslissing die volledig gesteund wordt door de NAVO-partners, nu in werking."

De NAVO zal nu op een "afgemeten en verantwoordelijke manier" reageren, zo klinkt het nog. "We hebben overeenstemming over een evenwichtig, gecoördineerd en defensief pakket van maatregelen om ervoor te zorgen dat de afschrikking en de defensie van de NAVO geloofwaardig en effectief blijft", aldus de Noord-Atlantische Raad. "We blijven wapenbeheersing, ontwapening en non-proliferatie, handhaven, ondersteunen en verder versterken."

bron: Belga