NAVO wil betere infrastructuur voor militair transport

door
Belga
Leestijd 2 min.

De NAVO wil betere civiele infrastructuur, zoals wegen, spoorwegen en luchthavens, voor het transport van ondere andere zware voertuigen. "Militaire mobiliteit is van vitaal belang voor onze afschrikking en defensie", zei NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg vandaag, bij de start van de vergadering van de NAVO-ministers van Defensie in Brussel vandaag en morgen. Daar zal een beslissing worden genomen voor een betere verplaatsing van troepen over de Atlantische Oceaan en binnen Europa. "We moeten ook onze militaire vereisten updaten voor civiele infrastructuur, zoals wegen, spoorwegen en luchthavens", aldus Stoltenberg. De NAVO rekent daarvoor op de steun van de nationale regeringen, de Europese Unie en de private sector. Zij hebben "een steutelrol", zei hij. "We werken nauw met hen samen."

De wegen en bruggen moeten zo stevig genoeg zijn voor de passage van zware voertuigen. De spoorwegen moeten ook voldoende uitgerust zijn voor het transport van tanks, zei de secretaris-generaal eerder al. Tijdens de vergadering zullen de NAVO-defensieministers onder meer een beslissing nemen over de nieuwe commandostructuur van de verdragsorganisatie. "Onze commandostructuur is het skelet van de alliantie. Die is geëvolueerd door de jaren, om de veranderende veiligheidsvoorwaarden te weerspiegelen." De ministers zullen de grote lijnen goedkeuren voor een aangepaste structuur, met focus op een betere troepenbeweging.

Het militaire hoofdkwartier van de alliantie moet de mogelijkheid krijgen om troepen en materieel door Europa te verplaatsen. Er moet ook een nieuw commando komen om de overzeese communicatie met Noord-Amerika te vrijwaren, zodat er snel en veilig troepen van de ene naar de andere kant van de Atlantische Oceaan verplaatst kunnen worden.

bron: Belga