NAVO-Rusland Raad brengt geen toenadering

NAVO-Rusland Raad brengt geen toenadering

De vergadering van de NAVO-Rusland Raad vandaag in Brussel heeft geen vooruitgang opgeleverd over het INF-verdrag en het conflict in Oekraïne. Dat zei Jens Stoltenberg, NAVO-secretaris-generaal, na afloop van de vergadering. De NAVO (en de VS) beschuldigt Rusland ervan het bilaterale INF-verdrag (Intermediate-Range Nuclear Forces) uit 1987 te schenden. Moskou zegt dan weer dat het 9M729-rakettensysteem het INF niet overtreedt. Stoltenberg noemde de vergadering wel "nuttig" en "professioneel". Het INF-verdrag tussen Rusland en de Verenigde Staten voorziet de vernietiging van alle kernraketten en kruisraketten met een reikwijdte tussen 500 en 5.500 kilometer die op de grond worden gelanceerd. Over het INF-verdrag en Oekraïne "zijn de NAVO-bondgenoten en Rusland het fundamenteel oneens", aldus Stoltenberg. "Maar daarom is het net belangrijk een dialoog te hebben. Om ongerustheden aan te pakken, de voorspelbaar te verhogen en risico's te beperken." Aan de vergadering nam de Russische viceminister van Buitenlandse Zaken Sergej Rjabkov deel.

Volgens Stoltenberg zijn alle bondgenoten het eens dat het INF-verdrag cruciaal is geweest voor de Euro-Atlantische veiligheid. "Maar het verdrag is nu in gevaar. Helaas hebben we geen tekenen van een doorbraak gezien", aldus de NAVO-baas. Volgens hem is Rusland niet bereid zijn standpunt te veranderen. "Vandaag hebben de bondgenoten Rusland opnieuw aangemaand volledig en controleerbaar te voldoen aan het verdrag."

Tijdens de vergadering kwamen ook de opgelopen spanningen in en rond de Zee van Azov aan bod. De NAVO-landen riepen Rusland opnieuw op om alle Oekraïense matrozen en schepen vrij te geven die in november in beslag zijn genomen, na het incident met de Oekraïense marine.

bron: Belga