"Natuurlijk had het meer moeten zijn voor welzijn, onderwijs en O&O"

"Natuurlijk had het meer moeten zijn voor welzijn, onderwijs en O&O"

"Natuurlijk had het meer moeten zijn voor onderwijs, welzijn en onderzoek. Ik sta aan de kant van de mensen die zeggen dat het meer had moeten zijn. Maar wat deze regering niet wilde doen, is schulden bijcreëren. Dat is een politieke keuze die we niet wilden maken". Dat heeft Vlaams minister-president Jan Jambon in het Vlaams Parlement gezegd tijdens het debat over de begroting. In het Vlaams Parlement wordt gedebatteerd over de begrotingscijfers van de Vlaamse regering. Dat debat werd dinsdag opgeschort nadat het parlement ontruimd werd na een bommelding. Terwijl de oppositiepartijen de besparingen en de keuzes, zoals de afschaffing van de woonbonus, van de regering-Jambon op de korrel namen, verdedigde minister-president Jambon diezelfde keuzes. Jambon startte zijn repliek met de belofte dat hij de komende vijf jaar respect zal tonen voor het parlement.

De nieuwe minister-president erkende ook dat zijn regering eigenlijk meer had moeten doen voor welzijn, onderwijs en onderzoek en ontwikkeling. "Natuurlijk had dat meer moeten zijn. Ik sta aan de kant van de mensen die zeggen dat het meer had moeten zijn. Maar wat regering niet wilde doen, is schulden gaan bijcreëren. We wilden onze keuzes niet laten financieren door de volgende generaties", aldus Jambon. "Als je meer geeft, moet je het elders gaan halen", aldus de regeringsleider.

Jambon kaatste de bal ook terug. "Ik ben het met u eens dat we meer in welzijn hadden moeten investeren. We zouden daar eigenlijk meer moeten kunnen doen. Maar ik ben eens gaan kijken. Deze regering schrijft 270 miljoen euro in voor de wachtlijsten voor personen met een handicap. De vorige regering (Bourgeois) 330 miljoen euro. De regering met socialisten erin investeerde 146 miljoen euro. Dus deze regering doet dubbel zoveel als een regering met socialisten".

Over de vraag of de nieuwe Vlaamse regering de belastingen al dan niet verhoogt, is de voorbije dagen veel inkt gevloeid. Jambon nuanceert. Hij wijst er onder meer op dat de terugverdieneffecten van de extra jobs worden meegerekend in de fiscale ontvangsten zijn meegerekend. "Nu kan je veel zeggen, maar niet dat dat een belastingverhoging is".

De N-VA-regeringsleider toonde zich wel gewonnen voor één belastingverhoging. Zo mag de belasting op online kansspelen voor Jambon gerust hoger komen te liggen dan de beoogde 15 procent. Daarvoor is een akkoord nodig met de andere gewesten. "Mijn insteek is dat we hoger moeten gaan dan 15 procent. Dit moet echt een ontradingsbelasting zijn".

bron: Belga