Natuurdocumentaires kijken maakt gelukkig

Een studie heeft uitgewezen dat het kijken naar natuurdocumentaires mensen gelukkiger maakt. Zelfs het bekijken van korte fragmenten zou al een impact hebben.  
door
Liza
Leestijd 1 min.

Uit wetenschappelijk onderzoek van BBC, verantwoordelijk voor de serie 'Planet Earth II', en de universiteit van Californië, is gebleken dat het bekijken van natuurprogramma's het geluk verhoogt en stress verlaagt.

When there's free cake on the other side of the office… #PlanetEarth2 pic.twitter.com/KKBm4nSbst

— BBC Earth (@BBCEarth) November 13, 2016

Voor de studie zijn 7.500 proefpersonen bestudeerd tijdens het kijken naar afleveringen van 'Planet Earth'. Zowel mensen uit India, Zuid-Afrika, Australië, het Verenigd Koninkrijk als de Verenigde Staten werden aan de test onderworpen. Aan de hand van de gezichtsuitdrukkingen van de participanten werden emoties gelezen bij verschillende genres, waaronder natuurdocumentaires, nieuws en drama.

Wat blijkt? Bij natuurdocumentaires ervaar je positieve emoties, zoals ontzag, vreugde, nieuwsgierigheid, enthousiasme en amusement. Daarbij nemen negatieve emoties als nervositeit, angst, stress en vermoeidheid af. Klinkt als een goed excuus om achter de buis te kruipen.