Nationale betoging tegen racisme "actueler dan ooit"

Het Platform 21/03 organiseert op zondag 24 maart in Brussel haar tweede "Nationale betoging tegen racisme". Na de aanslagen op twee moskeeën in Christchurch in Nieuw-Zeeland is de manifestatie volgens de organisatoren "actueler dan ooit". "De aanslagen in Nieuw-Zeeland tonen nog maar eens dat racisme en discriminatie niet de wereld uit zijn. Actueler kan onze betoging en onze thematiek niet zijn", zegt woordvoerder Mohamed El Khalifoui.

Het verzamelpunt voor de betoging is vanaf 13.00 uur het station Brussel-Noord. Om 14.00 uur vertrekt de betoging daar. Het einde is omstreeks 16.00 uur voorzien op het Vossenplein. Aan het tussenpunt Brussel-Centraal zal er een herdenkingsmoment en een minuut stilte zijn voor de slachtoffers van de aanslagen in Christchurch.

Het doel van Platform 21/03, een verwijzing naar de Internationale Dag tegen racisme, is om met de betoging een eensgezind antwoord bieden op de racistische stroom in samenleving en de Belgen een andere blik te bieden op antiracisme.

Op de flyers die worden uitgedeeld naar aanleiding van betoging schreef het platform zes eisen neer. Het zijn eisen die al jaren meegaan, maar actueel blijven. Het gaat onder meer om praktijktesten, kwaliteitsvolle opvang voor vluchtelingen, het optreden tegen etnische profilering of het doortrekken van de dekolonisering.

Meer dan 140 organisaties, waaronder de vakbonden ACV en ABVV en de partijen Ecolo, Groen, PTB*PVDA en sp.a ondertekenden de zes eisen. In tegenstelling tot vorig jaar, steunen de jeugdbewegingen expliciet de betoging. Zij zullen voorop lopen in de mars. Ook van de vakbonden wordt een grote mobilisatie verwacht.

bron: Belga