Nationale betoging in mei, nationale staking in juni

Het gemeenschappelijke vakbondsfront wil op 7 oktober een algemene staking houden tegen het beleid van de regering-Michel. De socialistische vakbond roept ook op tot een staking op 24 juni.
door
Xavier
Leestijd 1 min.

Die zal dan ongeveer twee jaar in het zadel zitten. Het voorstel tot staken gaat nu naar de achterban. Dat meldt ACV-voorzitter Marc Leemans. «In het vakbondsfront is er een akkoord om dit voor te leggen voor consultatie aan de achterban.» De bonden willen met hun acties «het volledig onevenwichtig en onrechtvaardig beleid» van de federale regering aankaarten, aldus Leemans.

De bonden kwamen in front een resem acties overeen. Na de gemeenschappelijke interprofessionele betoging op 24 mei volgt opnieuw een manifestatie op 31 mei in de openbare sector, opnieuw in front. Van 20 tot 24 juni willen de bonden sensibiliseren in de bedrijven. Alvast het ABVV wil die week dus afronden met een staking. Die 24ste juni zal alvast ook de socalistische spoorvakbond meestaken, bevestigde secretaris Ludo Sempels.

Maar de christelijke bond volgt de stakingsoproep voor 24 juni van het ABVV niet. Het ACV houdt het die week op sensibiliseringsacties in de bedrijven. «Wij kiezen die week dus voor andere vormen van actie», zegt Leemans. De bond wil rekening houden met de examenperiode en de mensen die dan reeds op vakantie vertrekken, klinkt het.

Een derde grote betoging is voorzien in front op 29 september. «Om de regering Michel te herdenken», aldus Leemans.

Foto Belga / T. Roge