Nationale betoging - Duizenden vakbondsmilitanten verwacht voor pensioenbetoging

door
Belga
Leestijd 2 min.

Er worden dinsdag in Brussel duizenden of zelfs tienduizenden mensen verwacht op de nationale betoging van de drie vakbonden tegen de pensioenmaatregelen van de regering. Hoeveel volk er exact zal zijn, is nog moeilijk in te schatten. De verwachtingen van de vakbonden liggen tussen 20.000 en 50.000 mensen. Aanvankelijk zou in Brussel een regionale betoging gehouden worden, zoals er eerder al acties waren in onder meer Gent, Antwerpen, Luik en Charleroi. Maar volgens de bonden borrelde het ongenoegen zo sterk op, dat het twee weken geleden plots een nationale actie is geworden. "De onzekerheid is immers groot bij vijftigers en veertigers, maar ook bij jongeren", luidt het.

In hun gezamenlijk pamflet eisen ACV, ABVV en ACLVB dat periodes van ziekte, werkloosheid of SWT (brugpensioen) bij de pensioenberekening gelijkgesteld worden op basis van het laatste loon en niet op basis van een begrensd fictief loon. Ze willen ook een pensioen "dat mogelijk maakt om na lang werken comfortabel verder te leven". ABVV maakt dat concreet: een minimumpensioen van 1.500 euro per maand en de wettelijke pensioenleeftijd terug op 65.

De vakbonden hebben van de pensioenplannen van de regering hun absolute topprioriteit gemaakt. Zelfs in die mate dat het ABVV vorige week aankondigde dat de opkomst van de manifestatie én het antwoord van de regering daarop een beslissende rol zal spelen in het al dan niet organiseren van een algemene staking in februari.

De betoging start om 10.30 uur aan het Noordstation, waar de vakbondsleiders meteen ook hun speeches zullen geven. Vervolgens gaat het langs de Kruidtuinlaan en de Pachecolaan naar het Centraal Station en dan verder naar het Zuidstation, waar de betoging zal eindigen rond 12.00 uur.

bron: Belga