"Nationale Bank heeft niet aangestuurd op faillissement"

door
Belga
Leestijd 2 min.

Jan Smets, de gouverneur van de Nationale Bank, heeft vanmiddag in de onderzoekscommissie naar Optima Bank benadrukt dat de Nationale Bank als toezichthouder niet heeft aangestuurd op het faillissement. "Het is de raad van bestuur van Optima Bank die dat heeft beslist, want de situatie was 'out of control' geworden", klonk het. Smets en zijn voorganger Luc Coene herhaalden nog eens de stappen die de Nationale Bank heeft ondernomen in het Optima-dossier, van de overname van Ethias Bank in 2011 tot aan het faillissement in juni 2016.

Volgens Smets was het niet de bedoeling om de bank failliet te laten gaan, maar stuurde de Nationale Bank aan op een geordende afwikkeling. Die beslissing was al in de herfst van 2014 genomen, en tegen 2016 was een groot deel van de krediet- en depositoportefeuille bij Optima ook afgebouwd.

"Normaal had dit proces tot een goed einde kunnen lopen, maar dit voorjaar hebben we dan onregelmatigheden ontdekt", aldus Smets. Hij wilde niet in detail treden en verwees naar het confidentieel dossier dat de Kamerleden kunnen inkijken. "Die onregelmatigheden hebben geleid tot een vertrouwensbreuk en hebben ons doen besluiten om een speciaal commissaris aan te stellen." Op 31 mei heeft de Nationale Bank het parket in Gent ingelicht over de onregelmatigheden. "Het betrof een kennisgeving, geen klacht."

Ook onder het bewind van de speciaal commissaris was het de bedoeling om voort te doen met de geordende afwikkeling, maar berichten in de media over problemen bij Optima Bank zorgden voor onrust. Om een bankrun te vermijden, werden alle tegoeden bevroren. Toen de commissaris ook nog eens vaststelde dat er bewijs over het engagement van de hoofdaandeelhouder (over een achtergestelde lening van 10,8 miljoen euro, red.) ontbrak, is de stekker eruit getrokken. "Het is de raad van bestuur die dit heeft beslist", beklemtoonde de gouverneur.

bron: Belga