National Unfriend Day: zo neem je afscheid van vriendschappen die voorgoed voorbij zijn

National Unfriend Day: zo neem je afscheid van vriendschappen die voorgoed voorbij zijn

“Je moet het vaak alleen zien te redden als het gaat over platonische relaties”, zegt psychotherapeute Hilda Burke aan Metro UK. “In onze samenleving is een romantische breuk ‘normaal', terwijl er van vriendschappen wordt verwacht dat ze voor altijd zullen blijven duren”, aldus Burke.

“Deze aanname zorgt er voor dat het moeilijk is om afscheid te nemen van een oude vriend, aangezien velen het einde van een vriendschap zien als een mislukking. Maar de realiteit is nu eenmaal dat alle soorten relaties fragiel zijn.”

Verwachtingen

“We steken steeds meer tijd en energie in vriendschappen, waardoor we ook meer terug verwachten”, gaat de psychotherapeute verder. Door die verwachtingen ontstaat er dus een bepaalde druk op vrienden. “Maar vriendschappen staan eigenlijk voor dezelfde uitdagingen als romantische relaties: stress, verschillende prioriteiten, politiek, veranderende interesses, jaloezie,..."

Foto's en filmpjes

Wordt het niet eens hoog tijd om die ‘vriend' te ‘unfrienden' op je sociale media? “Visuele prikkels kunnen je terug katapulteren naar het verleden”, zegt Burke. Je kan namelijk moeilijk verdergaan met je leven wanneer je steeds gebombardeerd wordt met foto's en filmpjes van die ex-vriend en er vervolgens bij jou negatieve gevoelens opborrelen. De breuk kan dus makkelijker worden als je niet elke dag aan die oude vriend herinnerd wordt.

Maar erken ook wat er fout is gelopen, accepteer dat en vergeef elkaar, zowel je vriend als jezelf. Tijd heelt alle wonden.