NASA wil antikleeflaag gebruiken om brandstofgebruik van vliegtuigen aan te pakken

Als het gaat over de commerciële luchtvaart dan kunnen zelfs de kleinste aanpassingen in brandstofefficiëntie miljoenen dollars besparen. Alle mogelijke verbeteringen zijn dus welkom.

Uiteengespatte insecten op de buitenkant van een vliegtuig lijken misschien onbeduidend, maar dat zijn ze niet. Onderzoekers van NASA beweren dat deze insecten de brandstofefficiëntie van een vliegtuig met 6 procent kan doen dalen. Zeker als ze terechtkomen op de plaatsen waar een lage luchtweerstand essentieel is.

NASA doet nu tests waarbij ze enkele vliegtuigen behandelen met verschillende insectenwerende middelen om dan te kijken of er minder beestjes blijven hangen. Ook wordt nagegaan of de middelen bestand zijn tegen de uitdagingen van de commerciële luchtvaart.

Bovendien zijn de onderzoekers van NASA ook tests aan het doen om het vliegtuig lichter te maken door de staart van de vliegtuigen te verkleinen. Nu zijn ze zo groot omdat ze essentieel zijn bij het opstijgen en het landen, maar kleine straalmotoren zouden dit werk kunnen overnemen.