NASA lanceert sonde die de zon gaat bestuderen

Als alles goed gaat wordt er vandaag een zonnesonde met een Belgisch tintje gelanceerd. D
door
Axelle.Lot
Leestijd 1 min.

e satelliet Parker Solar Probe gaat de directe omgeving van de zon bestuderen. 

De zonnesonde Parker heeft een Belgisch kantje. Het ruimtevaartcentrum van de Universiteit van Luik heeft een van de vier instrumenten aan boord ontwikkeld, een hittecamera die de dichtheidsfluctuaties in de zonnecorona moet gaan opmeten.

De zonnesonde Parker is een project van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA. Parker - vernoemd naar de astrofysicus Gene Parker, die zestig jaar geleden het bestaan van zonnewind voorspelde - zal tot op iets meer dan zes miljoen kilometer van de zon naderen. Het wordt de eerste satelliet die zo dicht bij de zon cirkelt.

Universiteit Luik 

Het ruimtevaartcentrum van de universiteit van Luik ontwikkelde één van de vier instrumenten aan boord, de WISPR of Wide-Field Imager For Solar Probe Plus. Het gaat om twee telescopen die opnames maken van de corona en de zonnewind, legt Pierre Rochus van de Luikse universiteit uit. De telescopen kunnen niet rechtstreeks in de zonnecorona kijken, omdat het dan te heet wordt.

Parker zal er meer dan zes jaar over doen voordat het in zijn definitieve baan rond de zon is gemanoeuvreerd. NASA maakt daarvoor gebruik van de planeet Venus, die zeven keer van dichtbij wordt genaderd. Om de enorme zonnestraling te overleven, is de Parker Solar Probe uitgerust met een elf centimeter dik koolstofcomposietschild, dat temperaturen tot 1.400 graden celcius aankan.