NASA kiest drie dienstverleners voor terugkeer naar de Maan

NASA kiest drie dienstverleners voor terugkeer naar de Maan

De NASA heeft beslist drie dienstverleners te contracteren voor zijn ambitieus Artemis-plan om tegen 2024 een astronaut en astronaute naar de Maan te sturen en vanaf 2028 ook permanente bewoning mogelijk te maken. Voor er opnieuw Amerikanen op de natuurlijke satelliet van de Aarde zullen wandelen, dienen (onbemande) landers voorafgaand onderzoek te verrichten. NASA heeft daarvoor de blik naar de privésector gericht en drie partners onder de arm genomen om al vanaf volgend jaar wetenschappelijke en technologische nuttige ladingen op het hemellichaam neer te zetten.

Hoewel elke partner voorstelde specifieke instrumenten van NASA naar de Maan te brengen, dient de precieze verdeling nog te gebeuren.

Astrobotic uit Pittsburgh kreeg een contract van 79.5 miljoen dollar en wil tegen juli 2021 tot veertien nuttige ladingen brengen naar Lacus Mortis, een uitgestrekte krater. Er gaat 77 miljoen dollar naar Intuitive Machines uit Houston. Het bedrijf heeft aangeboden tegen hetzelfde tijdstip tot vijf nuttige ladingen te laten landen in de Oceanus Procellarum, een gebied dat volgens de NASA wetenschappers intrigeert.

Orbit Beyond uit Edison (New Jersey) wil tegen september 2020 vier nuttige ladingen brengen naar de lavavlakte Mare Imbrium, in een krater. NASA kent het bedrijf 97 miljoen dollar toe.

Artemis moet ook een bemande missie naar Mars voorbereiden.

Tussen 1969 en 1972 hebben er twaalf Amerikanen op de Maan vertoefd, daarna geen mens meer.

bron: Belga