NASA herstelt Hubble-telescoop door hem uit en aan te zetten

NASA heeft de Hubble-telescoop opnieuw aan de praat gekregen. Een van de gyroscopen, of draaitollen, was defect, maar daarvoor had de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie een heel simpele oplossing. Het zette het gevaarte even uit en startte het daarna weer op, waarna alles opnieuw in orde was.
door
Xavier
Leestijd 2 min.

Soms is de oplossing voor een heel complex probleem iets heel simpels. Zoals het antwoord op de vraag hoe je een van de gyroscopen van de Hubble-telescoop vanop de aarde weer aan de praat krijgt. Door het gewoon uit te schakelen en weer op te zetten, zo blijkt.

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA zocht al enkele weken naar een oplossing voor het defect. Op 5 oktober merkten de wetenschappers een hapering in de metingen van de telescoop. De oorzaak bleek een kapotte gyroscoop, of draaitol, te zijn. Het toestel, dat zich op van bijna 550 kilometer van de aarde bevindt, sloot zich daarna af om verdere schade te voorkomen. NASA kon de reservegyroscoop ook niet gebruiken, want die bleek te snel te draaien.

Blokkade opgelost

Een eerste poging of die af te remmen mislukte, waarna de ruimtevaartorganisatie een andere tactiek probeerde. Ze lieten de telescoop heen en weer bewegen terwijl ze de gyroscoop stopte en weer lieten starten. "Het doel was om een mogelijke blokkade te verhelpen, die ervoor zorgde dat er onevenwicht ontstond en de tol te snel draaide", aldus NASA.

Na de eerste testen merkten de wetenschappers een aanzienlijk terugname van de snelheid van de gyroscoop. Na de daaropvolgende bewegingen leek het probleem opgelost te zijn. Het voorbije weekend bleef het reserve-apparaat werken naar behoren, waardoor de telescoop opnieuw kon inzoomen op wat er allemaal in het heelal gaande is.