NASA bekroont nieuwe ruimteluier

NASA bekroont nieuwe ruimteluier

Uitwerpselen zijn in de ruimte een heuse bekommernis. Zo hebben ruimteschepen een speciaal toilet dat kleine en grote boodschappen opzuigt en moeten astronauten tijdens lange wandelingen luiers dragen. Om nieuwe manieren te vinden om uitwerpselen te verwerken in een ruimtepak, lanceerde NASA de 'Space Poop Challenge'.

Het Amerikaanse ruimteagentschap kreeg meer dan 5.000 inzendingen, maar uiteindelijk gaat de hoofdprijs naar Thatcher Cordon. Hij bedacht een systeem dat het voor astronauten mogelijk maakt om wegwerpluiers uit en aan te trekken via een piepklein gaatje.

Bij NPR vertelt de chirurg dat hij inspiratie vond bij de cardiologie. "Ze kunnen tegenwoordig hartkleppen vervangen via katheters in de aders. Dus een beetje poep moet ook door een klein gaatje kunnen", aldus Cordon.

Via een kleine luchtsluis kan de astronaut opblaasbare onderbroeken, luiers of bedpannen in het ruimtepak inbrengen. Vervolgens zet het ingebrachte item zich uit, om de uitwerpselen op te vangen.

In het beste geval, zal het ontwerp nooit nodig zijn. Astronauten brengen enkel in geval van nood veel tijd door in hun pak, weg van het ruimteschip.