"Napolitaanse maffia liet bloed Pantani in Giro 1999 vervalsen"

door
Belga
Leestijd 2 min.

Volgens de Italiaanse politie zijn er nieuwe aanwijzingen dat de Napolitaanse maffia in 1999 bloedstalen van Marco Pantani tijdens de Ronde van Italië heeft laten vervalsen om de renner uit koers te laten zetten, omdat ze anders te grote uitbetalingen zouden moeten doen in illegale weddenschappen op een eventuele eindzege van Pantani in de Giro. Dat blijkt uit de gegevens van het gerechtelijk dossier dat Italiaanse media konden inkijken. Meer dan twaalf jaar na zijn overlijden blijven discussies omtrent het leven van wielerheld Marco Pantani de gemoederen in Italië nog steeds verhitten. Sinds jaren was er al het vermoeden dat er een reukje zat aan zijn uitsluiting uit de Giro van 1999 en dus besliste het openbaar ministerie in het Italiaanse Forli eerder al om de zaak te heropenen. Uit dat onderzoek blijkt nu dat de Camorra, de beruchte Napolitaanse maffia, mogelijk de opdracht zou gegeven hebben aan het betrokken medische personeel om de hematocrietwaarden van Pantani te vervalsen. Bij een test in skioord Madonna di Campiglio bedroeg de hematocrietwaarde van de Italiaan plots 52 procent, nipt boven de grens van 50 procent - wat op het gebruik van EPO kan wijzen. De organisatoren beslisten dan ook om Pantani meteen uit de Giro te zetten.

Op dat moment stond de Italiaan riant aan de leiding en leek een tweede eindzege in zijn geliefde wielerronde met nog slechts twee ritten voor de boeg reeds een feit. Volgens de politie van Forli wou de Camorra het echter niet zo ver laten komen omdat anders de kosten voor het uitbetalen van de illegale weddenschappen op een eindzege van Pantani veel te hoog zouden oplopen. Dat werd aan de autoriteiten bevestigd door Augusto La Torre, destijds een van de spilfiguren in de Italiaanse maffia. "De maffiaclan heeft inderdaad personen omgekocht die de tests moesten uitvoeren. Ze werden niet bedreigd, het gaat hier enkel over corruptie. De maffiabazen grepen in, omdat ze anders miljoenen zouden verliezen", citeert La Gazzetta dello Sport La Torre uit het politierapport.

Volgens Pantani's moeder is haar zoon de uitsluiting in de Giro in 1999 nooit te boven gekomen. De jaren nadien bleven de resultaten uit, uiteindelijk stierf Pantani op Valentijnsdag 2004 op 34-jarige leeftijd in een hotelkamer in Rimini. De Tour- en Girowinnaar van 1998 was dan al een hele tijd op de dool na een dopingschorsing.

bron: Belga