Nairo Quintana grijpt de macht op de Monte Terminillo

Nairo Quintana (Movistar) heeft vandaag de vierde etappe, over 171 kilometer van Montalto di Castro naar de Monte Terminillo, in de 52e editie van Tirreno-Adriatico (WorldTour) gewonnen. De 27-jarige Colombiaan finishte op de top van de 16 kilometer lange slotklim met een voorsprong van 18 seconden op de Welshman Geraint Thomas. De Engelsman Adam Yates werd op 24 seconden derde. Quintana is ook de nieuwe leider. Hij neemt het blauw over van de Australiër Rohan Dennis. Quintana heeft 33 seconden voor op Yates en 56 op de Fransman Thibaut Pinot.

Voor Quintana is het de derde zege van het seizoen. Begin februari won hij de Ronde van Valencia (2.1), waarin hij ook een etappe won. Op de Monte Terminillo mocht de Colombiaan ook al juichen in 2015, waarna hij de eindzege in de Tirreno op zak stak. In 2014 was hij al eens tweede geworden in de Italiaanse rittenkoers.

Morgen wordt er opnieuw geklommen in de koers van de twee zeeën. In de vijfde rit overbruggen de renners 209 kilometer over een golvend parkoers van Rieti naar Fermo. Daar wacht hen een pittige finale met drie beklimmingen in de laatste 12 kilometer. Na een klim van 2,3 kilometer aan 8,2 procent volgt een muur van 700 meter. Die heeft een stijgingspercentage van 11,6 procent, met een piek van 20 procent. De slotklim naar de oude binnenstad is 3,6 kilometer lang. Twee kilometer daarvan zijn vals plat, maar de eerste kilometer is 14 procent steil en de laatste 600 meter 6 procent.