Nainggolan vervangt Dembélé in basiself Rode Duivels tegen Zweden

door
Belga
Leestijd 2 min.

Radja Nainggolan vervangt Moussa Dembélé in de basiself van de Rode Duivels bij hun EK-duel van vanavond (21u) in Nice tegen Zweden. Dat blijkt uit de officiële opstelling van de Belgen. In vergelijking met de 3-0 gewonnen partij van afgelopen zaterdag tegen Ierland voert bondscoach Marc Wilmots dus maar één wijziging door: 'Il Ninja' vervangt op het middenveld Dembélé, die onvoldoende fit is na zijn zaterdag opgelopen enkelblessure. Voorts komen dezelfde Duivels als tegen The Boys in Green aan de aftrap, Yannick Carrasco (enkel) is hersteld.

Doelman Thibaut Courtois krijgt dus het kwartet Thomas Meunier/Toby Alderweireld/Thomas Vermaelen/Jan Vertonghen voor zich, de driehoek op het middenveld wordt gevormd door Nainggolan, Axel Witsel en Kevin De Bruyne. Carrasco en kapitein Eden Hazard mogen de Zweden pijn proberen te doen op de flanken, diep in punt staat Romelu Lukaku.

Bij de Scandinaven zijn alle ogen uiteraard op Zlatan Ibrahimovic gericht. De 34-jarige spits kondigde gisteren aan dat hij het na het EK voor bekeken houdt als international, als Zweden niet wint is dit meteen zijn laatste match in de geel-blauwe kleuren.

De inzet van de partij is genoegzaam bekend. Bij winst of bij een gelijkspel is België zeker van de tweede plaats in groep E en het bijhorend ticket voor de achtste finales (waar zondag om 21u in Toulouse de winnaar van groep F wacht). Bij een nederlaag van de Duivels en een overwinning van Ierland tegen Italië zijn de troepen van Wilmots uitgeschakeld. Winnen de Ieren niet en verliezen de Belgen niet met meer dan 3-0, mogen de Duivels alsnog als een van de vier beste derdes naar de achtste finales. Daar wachten dan Frankrijk (zondag om 15u in Lyon) of Kroatië (zaterdag om 21u in Lens).

De partij tussen de Belgen en de Zweden is overigens de derde dit EK in de kleine Allianz Riviera, die tijdens EURO2016 plaats biedt aan 35.000 toeschouwers. Eerder was het Stade de Nice ook al gastheer voor de duels Polen/Noord-Ierland en Spanje/Turkije.

Er worden een kleine 10.000 Belgische supporters verwacht in Nice. Via de overkoepelende supportersfederatie 1895 hadden 8.270 Belgische fans een ticket gekocht voor de partij, maar er konden ook kaartjes via de Europese Voetbalbond aangeschaft worden. Die aantallen gaf de UEFA echter niet vrij.

Opstellingen:

Zweden: Isaksson, Lindelöf, Johansson, Granqvist, M. Olsson, Larsson, Ekdal, Källström, Forsberg, Berg, Ibrahimovic (cap)

Bondscoach: Erik Hamren

België: Courtois, Meunier, Alderweireld, Vermaelen, Vertonghen, Nainggolan, Witsel, De Bruyne, Carrasco, Hazard (cap), R. Lukaku

Coach: Marc Wilmots

bron: Belga