Nagelnieuw filmfestival breidt Brussels aanbod uit

Nagelnieuw filmfestival breidt Brussels aanbod uit

Openingsfilm: ‘The Man Who Killed Don Quixote'

De organisatoren wisten een mythe te strikken om het festival te openen. Dan hebben we het niet alleen over de regisseur, maar ook over de film. Terry Gilliam, bekend als ex-lid van Monty Python en als de man achter klassiekers als ‘Brazil' en ‘12 Monkeys', deed er namelijk bijna 30 jaar over om zijn interpretatie van het beroemde Don Quichot-verhaal op het scherm te brengen. Ondanks een eindeloze reeks tegenslagen en rampspoed bleef hij koppig volharden in zijn boosheid. Op 20 juni kun je Gilliam trakteren op een welverdiend applaus.

Foto Ascot Elite

Internationale Competitie

Het BRIFF plant drie verschillende competities. In de internationale competitie vinden we een selectie terug van titels die zich de voorbije maanden lieten opmerken op de grote internationale filmfestivals (Cannes, Venetië en Berlijn). Het gaat om een bont gezelschap uit de vier windstreken, van Denemarken over de VS tot Iran. Onze tip: het pakkende familiedrama ‘Las Hijas de Abril' (‘April's Daughter') van de Mexicaanse regisseur Michel Franco, over een tienerzwangerschap die uit de hand loopt.

Europese Competitie

Omdat Brussel de hoofdstad van Europa is, neemt het festival ook specifiek de Europese cinema onder de loep. Deze selectie omvat tien titels die het hele continent bestrijken en vaak ook coproducties van verschillende landen zijn. De wereld laat zich echter niet zomaar begrenzen, en dat blijkt ook uit de verhalen. ‘The Return', een Deense mix van fictie en documentaire, voert bijvoorbeeld twee personages op die voor het eerst sinds hun adoptie terugkeren naar hun geboorteland Zuid-Korea.

Belgische Competitie

De nationale competitie bestaat voor het grootste deel uit titels — zowel Vlaamse en Franstalige als gemengde — die de voorbije zes maanden al in de bioscoop te zien waren, maar die sowieso verse aandacht verdienen. De documentaire ‘La Grand-Messe', over mensen met een passie voor de Tour de France, is wel nagelnieuw, al blijft onze favoriet ‘Ni Juge, Ni Soumise', het onweerstaanbare portret van de Brusselse onderzoeksrechter Anne Gruwez.

Hommage aan Claudia Cardinale

De eerste centrale gast van het BRIFF is meteen een levende legende. In de jaren 60 en 70 gold Claudia Cardinale als een van de sterren van het witte doek, en op haar 80ste verschijnt ze nog steeds regelmatig voor de camera. Het festival viert de Italiaanse actrice met Tunesische roots aan de hand van zeven langspeelfilms, waaronder grote klassiekers als ‘Once Upon a Time in the West', ‘Il Gattopardo' en ‘Fitzcarraldo', plus drie korte films.

Foto R.V.

Subversieve Cinema

Vijftig jaar na mei 68 mogen we nog eens stout zijn, vonden de organisatoren. Dat idee zetten ze in de verf met vijf films die buiten de lijntjes durven te kleuren, zoals Linday Andersons parmantig opgestoken middenvinger ‘If…', Claire Denis bezwerende body horror ‘Trouble Every Day' en Bertrand Bliers ondeugende komedie ‘Les Valseuses'. Gérard Depardieu komt die laatste trouwens inleiden.

Open Air Screenings

Het BRIFF strijkt neer in zes bioscopen in de Brusselse binnenstad: Palace, UGC De Brouckère, Galeries, Bozar, Vendôme en Flagey. Daarnaast kan je op ook de Kunstberg films gaan bekijken, gratis en in de openlucht. In totaal staan er vijf titels van uiteenlopende pluimage op het programma, zoals Tarantino's martial arts-spektakel ‘Kill Bill: Vol. 1', de Franse kolder van ‘Le Gendarme de Saint-Tropez' en de onverwoestbare Coen-klassieker ‘The Big Lebowski'.

Masterclass ‘Grease'

Een festival is niet compleet zonder masterclass, en ook het BRIFF heeft er een paar in petto. Claudia Cardinale geeft er eentje, net zoals het Vlaamse regisseursduo Kaat Beels & Nathalie Basteyns (‘Beau Séjour', ‘Façades'). Wij kijken echter nog het meest uit naar wat regisseur Randal Kleiser allemaal te vertellen heeft over zijn rock & vetkuif-musical ‘Grease', die dit jaar veertig kaarsjes uitblaast.

Het Brussels International Film Festival, van 20 tot 30 juni. Alle info: www.briff.be.

Ruben Nollet