Nachtlawaai maakt mannen onvruchtbaar

Nachtlawaai maakt mannen onvruchtbaar

De studie werd uitgevoerd aan de Universiteit van Seoel, waar wetenschappers de vruchtbaarheid van meer dan 200.000 mannen onderzochten door ze te linken aan de mate waarin ze blootgesteld worden aan lawaai.

Uit de resultaten blijkt dat mannen die 's nachts meer dan 55 decibel te verduren krijgen - het equivalent van slapen naast een drukke weg of een airco-systeem - veel meer risico lopen om vruchtbaarheidsproblemen te ontwikkelen. Dat blijkt zelfs het geval wanneer andere factoren als BMI, inkomen, leeftijd en rookgedrag in overweging worden genomen.

Heleboel risico's

Eerder onderzoek toonde al aan dat blootstelling aan lawaai gelinkt is aan hartziekten, mentale aandoeningen, veranderingen in sociaal gedrag en een verminderd vermogen om complexe taken uit te voeren.

"Onvruchtbaarheid is een belangrijk probleem geworden voor de openbare gezondheid", zegt dokter Jin-Young Min, een van de auteurs van de studie. "We weten dat blootstelling aan lawaai de vruchtbaarheid van dieren beïnvloedt, maar ons onderzoek is het eerste dat aantoont dat dat ook bij mensen het geval is."