Nacer Bendrer, medeverdachte van aanslag Joods Museum, blijft aangehouden

Nacer Bendrer, medeverdachte van aanslag Joods Museum, blijft aangehouden

Nacer Bendrer, een van de drie verdachten in het onderzoek naar de aanslag op het Joods Museum van Brussel, blijft nog minstens een maand in de cel. Dat heeft de Brusselse raadkamer vandaag beslist, zo meldt het federaal parket. De hoofdverdachte in het dossier, Mehdi Nemmouche, zit ook nog steeds in de cel, net zoals derde verdachte Mounir Attalah. De 26-jarige Bendrer werd op 9 december 2014 opgepakt in de omgeving van Marseille. De Franse politie vond toen in zijn woning twee automatische pistolen, een jachtgeweer, een lader en munitie, maar ook en vooral een automatisch geweer van het type kalasjnikov, dat opvallend veel gelijkenissen zou vertonen met het wapen dat Nemmouche gebruikte bij de aanslag op het Joods Museum op 24 mei, waarbij vier doden vielen.

Bendrer verbleef tussen 2008 en 2010 in dezelfde gevangenis als Mehdi Nemmouche, in Salon-de-Provence. In die periode zouden een groep gedetineerden in die gevangenis zich bekeerd hebben tot een radicaal-religieuze stroming en Nemmouche en Bendrer zouden de meest actieve leden van die groep geweest zijn.

Bendrer minimaliseert dat verhaal, maar uit het onderzoek zou wel blijken dat hij en Nemmouche na hun hechtenis en in de weken voor de aanslag contact hielden. Nemmouche zou Bendrer begin april 2014 vanuit Brussel gebeld hebben, waarna Bendrer naar Brussel zou zijn gereisd. Twee weken later zou Nemmouche dan op zijn beurt naar Marseille gereisd zijn. Ook na de aanslag reisde Nemmouche terug naar Marseille, waar hij op 30 mei werd opgepakt.

bron: Belga