Na regering ook Belfius gedagvaard in nieuwe Arco-zaak

Na regering ook Belfius gedagvaard in nieuwe Arco-zaak

De Arco-gedupeerden die de regering-Michel voor de rechter slepen hebben in die procedure ook staatsbank Belfius gedagvaard. Dat bevestigt advocaat Geert Lenssens vandaag nadat De Tijd het nieuws meldde. Gisteren raakte reeds bekend dat een deurwaarder met een dagvaarding afgezakt was naar de premier. Later op de dag werd ook Belfius - de rechtsopvolger van de Belgische bankpoot van het gekapseisde Dexia - mee in het bad getrokken, bevestigt Lenssens. Samen met meester Niels Van Campenhout treedt hij op namens de initiatiefnemers 'Geld terug van Arco' en 'Arcoparia's', twee verenigingen van gedupeerde Arco-spaarders.

Twee bestuursleden van die verenigingen dagvaarden dus de regering en Belfius. Het is de bedoeling dat later de gedupeerden zich aansluiten, zodat het een groepsgeding wordt. "De twee verenigingen hebben op de valreep beslist om ook Belfius in de zaak te betrekken", dixit meester Lenssens. "Dat geeft hen de kans om de vordering tegelijk tegen Belfius in te stellen. Ze vragen om zowel de staat als Belfius aansprakelijk te stellen."

Arco was de investeringsmaatschappij van de christelijke werknemersbeweging ACW, nu beweging.net. Arco belegde een groot deel van het geld in Dexia, en als belangrijke aandeelhouder ging ook Arco kopje onder toen de bank in 2011 failliet ging en de regering de Belgische bankpoot nationaliseerde. Door het faillissement werden ook de Arco-coöperanten getroffen want zij verloren hun geld.

De betrokken Arco-gedupeerden eisen honderd procent van hun kapitaal terug. Ze roepen zoveel mogelijk gedupeerden op om zich aan te sluiten. De procedure wordt op 23 februari ingeleid voor de rechtbank van eerste aanleg in Brussel.

bron: Belga