Na maanden opnieuw coronabesmetting in Nieuw-Zeeland

Na maanden opnieuw coronabesmetting in Nieuw-Zeeland

De directeur van de Nieuw-Zeelandse gezondheidsautoriteit, Ashley Bloomfield, zei dat de vrouw twee negatieve tests had ondergaan terwijl ze in isolatie verbleef en dat haar man geen symptomen vertoonde. De laatste keer dat er in het land een coronageval werd geregistreerd was op 18 november 2020.

"We gaan ervan uit dat dit een positief geval is en dat het om een meer overdraagbare variant gaat, ofwel de variant die als eerste in Zuid-Afrika of het Verenigd Koninkrijk is geïdentificeerd, of mogelijk Brazilië. Of het gaat om een andere overdraagbare variant, aldus Bloomfield.

"Lokaal geval"

Het is niet bekend hoe de vrouw besmet is geraakt en of de infectie nieuw is. Maar aangezien de vrouw positief testte enkele dagen nadat ze uit quarantaine kwam en thuis is gebleven, behandelen de autoriteiten het als een "waarschijnlijk lokaal geval".

Het ministerie van Gezondheidszorg meldde zondag verder acht nieuwe coronabesmettingen die bij terugkerende reizigers zijn geconstateerd. Nieuw-Zeeland verplicht reizigers aan de grens in quarantaine te gaan om te voorkomen dat het virus opnieuw in het land toeslaat. Het totale aantal actieve coronagevallen onder mensen die in isolatie zitten, bedraagt nu 79.

Vaccinaties

De druk op de regering van premier Jacinda Ardern is toegenomen om de bevolking te vaccineren, maar het land heeft al eerder gezegd dat de meerderheid van de bevolking pas in de tweede helft van het jaar een vaccin krijgt toegediend.

Nieuw-Zeeland heeft vorig jaar met strenge lockdownmaatregelen de verspreiding van het virus succesvol voorkomen. Sinds de uitbraak zijn 2.276 mensen in het land besmet geraakt en waren er 25 coronadoden. Omdat het land al geruime tijd als virusvrij geldt, hebben de inwoners de jaarwisseling op ouderwetse wijze gevierd. Dus zonder maximumaantallen bezoekers en zonder beperkingen.