«N-VA wil vakbonden monddood maken»

«N-VA wil vakbonden monddood maken»

Concreet wil N-VA een einde maken aan de fiscale aftrekbaarheid van de ledenbijdrage. Bovendien zouden de leden belastingen moeten betalen op het deel van de bijdrage dat de werkgever voor hen betaalt. «Dat kan ruim 100 miljoen euro opbrengen», verzekerde N-VA-Kamerlid Peter Dedecker in De Tijd.

Bij de vakbonden zelf ontlokt het voorstel heftige reacties. Zo vreest het socialistische ABVV dat het «broodnodige sociale verweer» voor velen onbereikbaar zal worden. Algemeen secretaris Caroline Copers vergelijkt de N-VA met Margaret Thatcher, de staalharde ex-premier van het Verenigd Koninkrijk.

«Deze frontale aanval heeft veel weg van haar aanpak in de jaren 80. Door hen financieel lam te leggen, maakte Thatcher toen de Britse vakbonden monddood», vergelijkt Copers. Het ABVV heeft genoeg van de ballonnetjes die N-VA «continu» oplaat tegen de vakbonden, na de gecontesteerde wegblokkades van vorige week.

«Door die afschuwelijke incidenten wordt abstractie gemaakt van wat de vakbonden betekenen voor het overleg. Gestructureerde vakbonden zijn een garantie op sociale vrede», aldus nog Copers. Ook Mario Coppens van de liberale ACLVB omschreef het N-VA-voorstel in De Ochtend als «een zoveelste aanval vanuit die partij tegen de vakorganisaties».

De christelijke vakbond ACV spreekt dan weer over «fiscale bestrijding van vakbondsleden». Oppositiepartij sp.a gaat tot slot nog een stapje verder. «N-VA wil specifiek mensen met een andere mening gaan belasten», besluit voorzitter John Crombez.