N-VA slikt uitspraken over boerkiniverbod opnieuw in

N-VA slikt uitspraken over boerkiniverbod opnieuw in

De Vlaams-nationalisten zijn geen voorstander van een boerkini. Het partijbestuur verklaarde bij monde van voorzitter Bart De Wever (foto) dat het kledingstuk een symbool is van ongelijkheid tussen man en vrouw en dat het spijtig is dat mensen er vrijwillig voor kiezen. Maar een algemeen verbod is een brug te ver en juridisch onhaalbaar, klinkt het.

De partijtop reageert daarmee op de uitspraken van partijgenote Nadia Sminate. De burgemeester van Londerzeel pleitte als voorzitster van de Commissie Radicalisering voor een algemeen verbod op de controversiële badkledij. Dat leverde heel wat negatieve reacties op, zowel van binnen als buiten haar partij.

Het Vlaams parlementslid ziet geen tegenspraak in het standpunt van het partijbestuur. "Van terugfluiten is zeker geen sprake. Ik heb van in het begin gezegd dat er een onderzoek ging komen naar de juridische haalbaarheid van zo'n verbod en ik blijf 200% achter elk woord staan dat ik gezegd heb", klinkt het. Sminate vindt het wel bijzonder spijtig dat een algemeen verbod niet mogelijk is. "Wij staan nog altijd volledig achter het feit dat wij tegen de boerkini zijn. Alleen staat het juridische aspect in onze weg, en dat is heel spijtig", reageert ze.

Foto Belga / N. Maeterlinck