N-VA pleit voor verbod op Turkse campagnes in ons land

Regeringspartij N-VA wil verkiezingsmeetings van Turkse politici in ons land een halt toeroepen. De partij schaart zich daarmee achter een oproep van de Oostenrijkse bondskanselier.
door
Xavier
Leestijd 2 min.

Turkse politici organiseren al langer meetings in andere landen voor inwoners met een Turkse achtergrond. Ook in ons land worden zo'n evenementen af en toe gehouden. In mei 2015 kwam de Turkse president Erdogan nog spreken in Hasselt. Maar sinds de weigering van Duitsland om zo'n evenement te laten doorgaan, zijn de bijeenkomsten opnieuw voer voor debat.

Algemeen verbod in heel Europa

Op het einde van vorige week besliste de Duitse stad Gaggenau dat een bijeenkomst georganiseerd door de Turkse minister van Justitie Bekir Bozdag verboden werd omwille van veiligheidsredenen. De beslissing kon op heel wat onbegrip rekenen vanuit Ankara, dat stelde dat Duitsland "moet leren hoe het zich tegenover Turkije moet gedragen".

Maar onder andere de Oostenrijkse bondskanselier Christian Kern steunt de weigering. Hij pleit voor een algemeen verbod op verkiezingscampagnes van Turkse politici in heel de Europese Unie. N-VA schaart zich achter dat voorstel.

"De federale regering moet nagaan in welke mate werk kan gemaakt worden van de vraag van de Oostenrijkse regering om deze uitvoer van Turkse problemen naar Europese landen samen met andere lidstaten een halt toe te roepen", aldus Kamerfractieleider Peter De Roover (N-VA). Hij vindt het stuitend dat Erdogan de mensen van Turkse afkomst blijft rekenen tot de Turkse politieke ruimte.

Ook vandaag blijven de verkiezingscampagnes van Turkse politici op Belgisch grondgebied voor N-VA bijzonder ongepast. De partij wijst erop dat het ditmaal bovendien gaat over de promotie van een grondwetswijziging die volgens critici neerkomt op een ordinaire staatsgreep. "Straf dat we hier meetings zien georganiseerd worden om het Ottomaanse Rijk 2.0 in te voeren", zegt De Roover.

"Moeten er paal en perk aan stellen"

Het is voor hem onaanvaardbaar dat dergelijke meetings "mensen in Vlaanderen op basis van de Turkse politiek tegen elkaar opjutten". "Daar moet paal en perk aan gesteld worden", klinkt het. "In het verleden is al gebleken dat daar spanningen uit voortvloeien, zoals in de straten van Beringen of Genk. Dat zet mensen tegen mekaar op, op basis van een verkiezingscampagne waar wij eigenlijk in dit land niets mee te maken hebben."