N-VA Leuven bezorgd over tekort van 10 miljoen euro in jaarrekening

N-VA Leuven bezorgd over tekort van 10 miljoen euro in jaarrekening

De Leuvense oppositiepartij N-VA is bezorgd over de Leuvense rekeningen. "Tot nu toe hield de stad de knip op de begroting maar nu viert ze de teugels en eindigt ze met een negatief saldo van 10 miljoen euro. Dat is straf omdat de stad in de eerste helft van deze legislatuur alle indirecte belastingen verhoogde en vorig jaar de rekening nog afsloot met een overschot", aldus kandidaat-burgemeester voor N-VA Lorin Parys. Nu blijkt dat het stadsbestuur in 2016 10 miljoen euro meer heeft uitgegeven dan ze heeft binnen gekregen. "Nochtans betaalt een doorsnee Leuvens gezin met vier personen deze bestuursperiode 1.450 euro extra aan belastingen door het verhogen van de retributies. De stad kondigde bovendien met veel bombarie aan dat ze gemiddeld 42 euro belastingen zal verminderen voor de laatste twee jaar van deze bestuursperiode. Dat is ons een beetje voor de gek houden: eerst belastingen verhogen en dan eindigen met een tekort van 10 miljoen euro."

N-VA klaagt aan dat een groot deel van de investeringen naar het circulatieplan gaat, dat de Leuvenaars zelf niet willen. "We staan langer stil en moeten er nu cash voor betalen. Wat wij heel de tijd horen van de gewone Leuvenaar is dat er nood is om de wooncrisis aan te pakken. Het is dus jammer dat daar nog steeds bitter weinig in wordt geïnvesteerd. Als het bestuur echt zou luisteren zou het zijn prioriteiten dus elders leggen", zegt Parys.

N-VA-fractieleider in de gemeenteraad Zeger Debyser haalt nog andere voorbeelden aan. "De Leuvenaars begrijpen niet dat er in het kader van de klimaatneutraliteit vooral geïnvesteerd wordt in communicatie, in plaats van hen meer te ondersteunen met isolatie", zegt hij. Daarnaast investeerde de stad 105.000 euro in een lichtspektakel terwijl er nauwelijks Leuvenaars waren om het te bekijken, werd 13.000 euro besteed aan bloembakbomen die de Groendienst meerdere keren per week moet komen water geven en kocht de stad zes 'Chinese feesttenten' aan voor 80.000 euro terwijl ze nog op zoek is naar een nuttig gebruik ervan, aldus Debyser.

bron: Belga