N-VA kijkt richting liberalen en christendemocraten

N-VA kijkt richting liberalen en christendemocraten

Nu PS-voorzitter Paul Magnette tot informateur is benoemd, kijkt N-VA expliciet richting Open Vld en CD&V. De boodschap is duidelijk: een paarsgroene regering is niet goed voor Vlaanderen en de liberalen en christendemocraten hebben daarvoor de sleutel in handen, zo bleek vandaag uit een reactie van Kamerlid Valerie Van Peel in De Ochtend op Radio 1. Verrast was Van Peel niet door het bericht dat koning Filip dinsdagavond PS-voorzitter Magnette als informateur het veld instuurde. Ze verwijst daarvoor naar de boodschap die Magnette maandagavond al gaf in de verschillende tv-studio's: "er was geen compromisbereidheid over het PS-programma, er is ook een paarsgroene coalitie mogelijk en PS is als enige onmisbaar voor een federale regering", aldus Van Peel. Het is volgens haar dan ook niet onlogisch dat hij zijn verhaal mag uittesten.

Het paarsgroene verhaal, eventueel aangevuld met CD&V, is volgens N-VA "absoluut geen goed verhaal". "Het betekent vooral: cadeaus voor de Franstalige kant en de rekeningen voor de Vlaamse kant", stelde Van Peel meer dan eens. "Dit is niet wat Vlaanderen nodig heeft. Het is afwachten of Open Vld en CD&V hetzelfde signaal zullen geven".

Van Peel geeft evenwel aan dat het paarsgele scenario - dus met N-VA - niet helemaal van de baan is. Haar partij blijft bereid te praten. "Wij sluiten niets uit, maar dan zal het debat anders moeten worden gevoerd dan tot nu toe is gebeurd", luidt het.

bron: Belga