Mysterieuze radiosignalen blijken afkomstig van microgolfoven

Soms lijken de krachtige radiosignalen, opgevangen door onze telescopen, op een teken van buitenaards leven. Maar vaak worden ze gewoon veroorzaakt door de wetenschappers zelf als ze hun koffie opnieuw opwarmen.

Dat laatste bleek de oorsprong te zijn van de mysterieuze radiosignalen in het Parkes Observatoruim in Australië. Al sinds de jaren '90 piekerden ze zich daar suf over deze korte, maar intense golven, die uit de ruimte leken te komen. Maar recent ontdekte men dat de straling van dicht bij de aarde kwamen.

Maar niemand verwachtte dat ze uit de cafetaria kwamen. Tot astronoom Emily Petroff besloot om apparatuur op te stellen om de radiogolven real-time op te volgen. Eerder dit jaar werden drie van de signalen opgevangen. De nieuwe gegevens die verzameld werden door Petroff bleken erg belangrijk, want haar team herkende de frequenties als mogelijk afkomstig van een microgolfoven.

Toen Petroff en haar team de proef op de som namen in de keuken van het observatorium bleek dat ze zelf de signalen konden stimuleren door de deur van de microgolfoven voor het eindsignaal te openen. Daardoor was de magnetron nog niet helemaal afgesloten en kwam er dus straling vrij.