Mysterieus object ontdekt in de ruimte

Mysterieus object ontdekt in de ruimte

"We hebben decennia gewacht op het antwoord op dit mysterie", klinkt het enthousiast bij astrofysicus Vicky Kalogera van de Northwestern-universiteit in Illinois. Over welk spannend mysterie gaat het? Als sterren ontploffen, laten ze ofwel neutronensterren ofwel een zwart gat achter. Dat hangt af van de grootte: kleine sterren veroorzaken met hun ontploffing het eerste en grote sterren het laatste.

Tussen neutronensterren en een zwart gat zat echter nog een grote ruimte, de grootste neutronenster is immers 2,5 keer zo zwaar als onze zon en het lichtste zwarte gat heeft 5 keer de massa van de zon. Het object dat ze nu gevonden hebben, is - hoewel men nog niet zeker weet wat het juist is - het ontbrekende puzzelstuk daartussen.

Spectaculaire ontdekking

"We weten niet of dit de zwaarste neutronenster of het lichtste zwarte gat is, maar het breekt hoe dan ook een record”,  aldus astrofysicus Kalogera. Ook wetenschapsjournalist van ANP Martijn Peters zegt dat het gaat om een “unieke en zeer spectaculaire ontdekking voor de astrofysica”. Meer onderzoek is echter nodig om te bepalen wat het object juist is.

Het object werd ontdekt door de trilling van een golf die op 14 augustus vorig jaar langs de aarde kwam. Het object fuseerde namelijk met een zwart gat op 800 miljoen lichtjaar afstand, en dat veroorzaakte een zwaartekrachtgolf door het heelal. Die golf werd dus gemeten en zo werd het tot nu toe onbekende object ontdekt. Het meten van die zwaartekrachtgolven kan trouwens nog maar enkele jaren.