Mysterie van aanspoelende Garfield-telefoons is eindelijk opgelost

Mysterie van aanspoelende Garfield-telefoons is eindelijk opgelost

Een oranje telefoon in de vorm van de kart Garfield en waarvan de ogen opengaan als de hoorn opneemt. Dat vreemde voorwerp spoelt nu al meer dan dertig jaar af en toe aan op het strand van Iroise in het Frans Bretagne. Heel wat mensen vermoedden al langer dat het speelgoed kwam van een container die ergens in zee lag, maar niemand kon die vinden. Zo groeiden de telefoons uit tot een symbool van de plasticvervuiling van onze zeeën. Maar nu is de bron van de vervuiling gevonden.

Een boerengeheugen

De Ar Vilantsou-opruimgroep had vorig jaar nog eens aandacht besteed aan de telefoons en dat deed een belletje rinkelen bij een lokale boer die zich de plaats herinnerde waar hij als klein jongetje zijn eerste Garfield vond. Hij wist zelfs waar de container lag: in een grot die je alleen kan bereiken bij laag water. Enkele leden van de opruimgroep besloten op expeditie te gaan en konden het ijzeren gevaarte lokaliseren.

Maar, dat lost het probleem van de aanspoelende telefoons niet op. De opruimers kunnen niet aan de container, die ook nog eens in de loop der tijd deels bedekt is geraakt door zand. Bovendien is het niet duidelijk hoeveel van de lading in de zee is weggedreven. Dus de kustbewoners van Iroise kunnen zich de komende jaren aan nog heel wat Garfields verwachten.